Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Még több cikk

Aranyhörcsög:a gombszerű kedvenc.Bársonyosan puha bundájával, nagy fekete cipőgombszemeivel és kedves viselkedésével méltán került hazánkban a legkedveltebb kisemlős első dobogós helyére.

Bársonyosan puha bundájával, nagy fekete cipőgombszemeivel és kedves viselkedésével méltán került hazánkban a legkedveltebb kisemlős első dobogós helyére az aranyhörcsög - pontosabban a szíriai aranyhörcsög.

Története

Ezt az apró rágcsálót alig 100 éve fedezték fel a hobbiállattartók. Ez alatt a rövid idő alatt az eredetileg sárgásbarna, félénk állatka - gyors szaporodásának és a tenyésztők szorgalmának köszönhetően - színezetben és szőrzete minőségében is olyan változatosságot hozott létre, amit kevés más háziasított állat esetében mondhatunk el.

Leírása

A kifejlett állatka hossza körülbelül 16-18 cm, súlya 8 dkg. Fülei kerekdedek, farka ugyan látszik, de rövid, feltűnően fejlett bajuszkái ébrenlétekor örökös mozgásban vannak.Az aranyhörcsög szinte minden állatkereskedésben beszerezhető. Az egészséges példányok szeme tisztán csillog, prémjük puha, selymes tapintású.

Az állat helyének kialakítása

Az aranyhörcsög elhelyezésére tökéletesen megfelel egy kisebb terrárium amelynek aljára két ujjnyi vastagon faforgácsot (esetleg szalmát, száraz füvet, száraz faleveleket, pelyvát, töreket stb.) terítünk. Ha egy maréknyi szénát is adunk neki, igen gyors ütemben takaros fészket épít belőle magának, amiben jókat tud aludni.

Ha nincs kéznél megfelelő terrárium és nem áll módunkban újat beszerezni, hörcsögtartásra megfelel egy műanyag edény vagy nagyobb öblösüveg is, ha peremmagassága legalább 30 cm (hogy ne tudjon az állatka kikapaszkodni belőle). Műanyag virágosládát is alkalmassá lehet tenni hörcsögtartásra, ha tetejére kisebb lyukbőségű (6-8 mm) dróthálót szerelünk.

Ha magányosan tartjuk az állatkát - és kellően fiatal példányhoz jutottunk - hamar kezessé válik. Mielőtt megfognánk, mindig óvatosan érintsük meg, simítsuk végig, mert érzékeny, ijedős természete miatt esetleg önkéntelen védekező reflexe következtében megharaphatja kezünket. Fogai különösen élesek! A többszöri óvatos végigsimítás után óvatosan fogjuk markunkba, nehogy kiugorjon kezünkből és leestében megüsse magát. Tapasztalatom szerint a rendszeresen kézbe fogott egyedek jól tűrik a simogatást, dögönyészést, a vakargatást. De azért az ujjunkat ne próbáljuk a szájába dugni!

Etetés-itatás

A kapott eleséget azonnal, nagy buzgalommal odahordja az egyik - általa kiválasztott - sarokba és elraktározza. Ha megéhezik, odamegy enni. Az éléskamrájában felgyülemlett tartalékból azonnal következtethetünk rá, nem adunk-e neki túl sokat egyszerre? Az adagot mindig ennek megfelelően kell méretezni.

Elesége megegyezik a tengerimalacnál leírtakkal azzal a kiegészítéssel, hogy a növényi eredetű táplálékon kívül ez az állatka esetenként szívesen elfogyasztja a sajtdarabkát, tehéntúró-golyócskát, de még az eleven szöcskét is!

Gondozás

Feltűnően tiszta állat! Bundája mindig ápolt, mindig ugyanabban a sarokban végzi a dolgát, ezért a naponta történő takarításkor elegendő ebből a sarokból eltávolítani az almot, és csak ide kell friss almot tenni. Ugyanez a takarékosság jellemzi az étkezése tekintetében is!

A hörcsög éjszakai állat, ezért lehetőleg ne nagyon zaklassuk, ha napközben alszik. Az állatkát ne napoztassuk, mert - különösen a nyári melegek idején - mire észbe kapnánk, már végez is vele a hőguta! Nem bírja a meleget.

Az állatka jól tűri a magányt! Noha a fiatalok szívesen alszanak egy rakáson, játszanak egymással kismacska módjára, az ivarérett (szaporodóképes) példányok a természetben is magányosan élnek, és csak a párzás idején érintkeznek fajtársaikkal. Ez a szokásuk megnehezíti a kifejlett példányok szűk helyen való együtt-tartását, mert - különösen a hímek - lépten-nyomon összeverekednek, és ezek a verekedések sokszor életre-halálra mennek! Ezt a gondot fokozza gyors fejlődésük, ugyanis már két hónapos korukban ivaréretté válnak! Az aranyhörcsög élete mindössze 2-3 év, tehát már beszerzésekor is kalkuláljuk be, hogy sokáig nem élvezhetjük kedvencünk társaságát.

Szaporítás

Ha mégis megkockáztatjuk szaporításukat, akkor se tartsuk együtt a nőstényt a hímmel! Pároztatás céljából mindig a nőstényt helyezzük a hímhez, mert az ivarzás jeleit - az állatka aprósága miatt - nehezen lehet észlelni, és ha a nem ivarzó nőstényhez helyezzük be a hímet, pillanatokon belül ádázul összeverekednek, és szélsőséges esetben a nőstény meg is öli a hímet!

A hímhez behelyezett nőstényt addig hagyjuk a hímnél, amíg szemmel láthatólag bekövetkezik a párzás, vagy ha nem látjuk az aktust, legfeljebb egy hétig! Ugyanis az aranyhörcsög vemhességi ideje alig két hét! Ha az anyát a hímnél felejtjük - és közben még nem ölték meg egymást -, a hím jóízűen befalja az újszülötteket! De ugyanezt teszi az anya is, ha a szüléskor és azt követően nem adtunk neki elegendő zöldeleséget!

A fiatalok a születéskor csupaszok, magatehetetlenek, szemrésük zárva van. Ennek ellenére fogazatuk azonnal növekedni kezd és már egynapos korukban is kezdik rágcsálni az anya által fészkükbe hordott eleséget! Háromnapos korukban - rendkívül fejlett szaglásuknak köszönhetően - már kimászkálnak dolguk végzésére a megfelelő sarokba, onnan pedig visszaevickélnek a fészekbe!

Körülbelül 10-12 napos korukban nyílik ki a szemük. Közben szőrzetük is szépen fejlődik, olyannyira, hogy 3 hetesen nyugodtan el lehet őket választani az anyjuktól, még akkor is, ha a fészekalj 8-10 kölyökből áll. Ilyenkor akár az anyát emeljük ki a kölykök közül, akár a kölyköket helyezzük másik tárolóba, hagyjuk az anyát néhány hétig pihenni. A kölyöknevelés erősen megviseli a szervezetét, amelynek következtében alaposan lesoványodhat. Csak akkor próbáljuk ismét bepároztatni, ha megfelelő kondícióját már visszanyerte.

Latin név: Mesocricetus auratus
Angol elnevezés: Syrian hamster
Német elnevezés: Syrischer Goldhamster

 
Segítség, depressziós a hörcsögöm!
Ki gondolná, hogy a fénytelen időszak hörcsögünket is depresszióssá teheti! Mit tegyünk, hogy kirántsuk kisemlősünket a depressziós spirálból?

Télen sok embernél - a Bécsi Egyetem kutatói szerint a Közép-európai lakosság 13 százalékánál - megfigyelhető a szezonális depresszió, melyet a hideg, hűvös, fénytelen (rövidebb nappalok, hosszabb éjszakák) időszak okoz. Van, aki csak fáradtabb és kedvetlenebb, de sajnos sokan súlyos depresszióba esnek. Rossz lesz a kedélyállapotuk, állandó fáradtsággal és erőtlenséggel küzdenek, általános érdektelenséget mutatnak és az étvágyuk gyakran sokszorosára növekszik (főként édesség után vágyakoznak).

A hörcsögöknek is kijut

Leah Pyter és Randy Nelson, az Ohio Állami Egyetem Idegtudományi, Pszichológiai és Magatartásorvoslási Intézetének munkatársai hasonló depressziós viselkedést véltek felfedezni, amikor dzsungáriai törpehörcsögöket  (Phodopus sungorus) vizsgáltak. A vizsgálat során a kisrágcsálókat két csoportba sorolták. A hosszú nappalos csoport 16 órán keresztül volt világosban és 8 órán át sötétben. A rövid nappalos csoportban pont fordítva alakították a körülményeket: 8 órán át volt világos, 16 órán keresztül pedig sötét. Az állatok - mivel nem volt választásuk - éltek, szaporodtak az adott körülmények között is. A vizsgálatot azonban nem rajtuk, hanem az utódaikon végezték!

A gyerekeken csattant az ostor

A 3 hetes (elválasztási korban lévő) kishörcsögök közül néhányat olyan fényviszonyok között hagytak, mint amilyenek közt addig voltak, néhányat viszont áthelyeztek a fordított fényarányú csoportba. Ezek után pedig elvégeztek néhány tesztet, és figyelték, hogyan reagálnak a különböző szituációkra.

Az egyik legjobb teszt a depresszió kimutatására a doboz-próba: dobozba rakták egyesével a kisállatokat, majd megmérték, mennyi időt töltenek a doboz falai mellett, és mennyit középen. A szorongók inkább a fal mellé húzódtak, nem merészkedtek középre, míg az egészségesek bejárták az egész teret, tehát felfedezték a doboz közepét is.

Az úszó-próbát is ki kellett állniuk. A jó lelkiállapotú hörik megpróbáltak kiúszni, míg a depressziósok mozdulatlanul lebegtek a vízen és elsüllyedtek. (Természetesen, mindenki túlélte a kísérletet.) Végezetül édesített folyadékot adtak a hörcsögöknek, amit nagyon szeretnek. A depressziós hörcsögök azonban jelentősen többet ittak belőle, mint egészséges társaik.

Oszlassuk el a sötét fellegeket!

A fenti mérésekből arra következtettek a kutatók, hogy a születést közvetlenül megelőző és azt követő időszakra jellemző rövid/hosszúnappalos viszonyok befolyásolják a felnőtt hörcsögök hangulatát, viselkedését. Természetesen azért ennél jóval fontosabb, hogy felnőttként milyen körülmények között élnek, így rajtunk is múlik a jó hangulatuk. A hosszabb nappalok tehát őket is kiegyensúlyozottabbá és boldogabb kisállattá teszik.

 
Honnan vegyünk magunkhoz hörcsögöt?
Mielőtt vásárlásba fognánk, azért nem árt 1-2 dolgot átgondolni. Függetlenül attól, hogy a hörcsög természetes életkörülményeiből fakadóan kevéssel is beéri, de azért neki is vannak igényei.

Mire figyeljünk és mikor jobb, ha sarkon fordulunk?

Mielőtt vásárlásba fognánk, azért nem árt 1-2 dolgot átgondolni. Függetlenül attól, hogy a hörcsög természetes életkörülményeiből fakadóan kevéssel is beéri, de azért neki is vannak igényei. Ezek a következők:

  • Napjában egyszer kell kapnia enni, inni. Ez akkor is így van, amikor a család elmegy nyaralni, tessék tehát erre az időszakra is keresni valakit, akihez vagy elvihetjük, vagy ő jön hozzánk ellátni kis kedvencünket.
  • Az ürítősarkot naponta ki kell takarítani, ez is olyan művelet, amit a nyaralás alatt is ugyanúgy el kell látni. Hetente egyszer illik teljes nagytakarítást végezni.
  • Tudunk-e vele eleget foglalkozni? Ugyanis azzal a hörcsöggel amelyikkel nem foglalkoznak rendszeresen elveszíti kezességét és nem fogja eltűrni az ember közeledését.
  • Tudunk-e számára olyan körülményeket teremteni, ahol hátralévő életét jó körülmények között és stresszmentesen töltheti?
  • Fel tudjuk-e dolgozni, hogy a hörcsögöket rendkívül rövid élettel áldotta meg a sors: jó tartással is átlagosan 3 évet élnek meg.

Amennyiben ezek közül akár egyre is nemleges a válasz, a kisállat érdekében inkább ne vegyük magunkhoz. Ismerik a mondást: Az is állatvédelemnek minősül, hogy ha nem adottak a feltételek a tartásra, inkább lemondunk róla...

Mivel a hörcsögök nappal alszanak, és csak késő délután válnak aktívvá, így érdemes ekkorra időzíteni a vásárlást, mert jobban megfigyelhetők. Mindig érdemes az élénkebb egyedet kiválasztani, mert jobb eséllyel lesz egy egészséges példány. Ezen túlmenően érdemes megfigyelni a szőrzet állapotát, mely nem lehet összeragadt, hanem mindig szép fényes és selymes kell legyen.  A szemek is tiszták, bármilyen váladék jelenléte fertőzésre utalhat. A végbél környéke is tiszta, az egészséges hörcsög bélsara szilárd, amennyiben hasmenést tapasztalunk, semmiképpen sem innen válasszunk kedvencet magunknak.

Ha hörcsögöt szeretnénk alapvetően háromféle variáció áll rendelkezésünkre a beszerzés helyét illetően:

  • Hörcsögtartó ismerős szaporulatából: Itt feltétlenül meg kell előnyként említeni, hogy itt van leginkább módunk ellenőrizni a tartási körülményeket, illetve folyamatosan tudunk az ismerősnek feltenni kérdéseket a kis hörcsöggel kapcsolatban.
  • Kiskereskedésből: Mellette szól, hogy általában itt a legnagyobb választék, ellenben mivel sok állat található összezárva, ezért nagyobb a fertőzésveszély. A kisállat-kereskedések tekintetében is az mondható el, hogy eléggé felhígult piac, tehát azok is foglalkoznak ilyesmivel akiknek alapvető ismereteik sincsenek meg az állat tartásáról, mindenképpen érdemes tehát vásárlás előtt tájékozódni. Az innen vásárolt állatot jól nézzük meg vásárlás előtt és a legkisebb gyanús jelnél álljunk el a vásárlástól és keressünk tovább.
  • Hörcsögtenyésztőtől: Vannak olyanok, akik kifejezetten tenyésztéssel foglalkoznak, tőlük is szerezhetünk be állatot. A beszerzésnél ugyanúgy nézzük meg az állatot, és csak akkor vegyük meg, ha mindent rendben találunk.

Az is fontos szempont, hogy a későbbiek folyamán szeretnénk-e tenyésztésbe kezdeni, vagy sem?

  • Ha csak tartásra adjuk a fejünket, akkor akár egy hörcsög is boldogan éli le az életét, ugyanis a természetben magányos állatok.
  • Ha tenyészteni szeretnénk, akkor is kétféle variáció áll előttünk: tarthatunk egy állatot magában is, csak pároztatni visszük. Tarthatunk egy párt is, itt azonban fontos szempont, hogy bár a fiatalon összekerült hörcsögök jól eléldegélnek egymással életük végéig, azonban amikor szülésre kerül sor, a hörcsögmama lehet, hogy zokon veszi a hörcsögpapa közelségét, mivel a "hörcsögcsalád" alapvetően anyaközpontú. Ilyenkor azt is meg kell oldanunk, hogy az utódok felneveléséig az apát külön tartsuk, tehát számára is kell  legyen egy ketrec ilyenkor készenlétben.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 16686
30 nap: 390
24 óra: 5